Симптоми нестачі кальцію в організмі

Одним із найважливіших елементів, з якого складається організм людини, є кальцій. В організмі кальцій міститься у вигляді солей різних кислот, а також у сполуках із білком. Кісткова тканина на 25% складається з цього мінералу. Значна його кількість присутня у сироватці крові та м’язової тканини.

Кальцій необхідний процесу згортання крові, зниження збудливості м’язів і нервової системи, підвищення тонусу серцевого м’яза та ін. Його дефіцит може стати причиною понад 150 важких захворювань різних систем організму, причому симптоми нестачі кальцію в організмі можуть виявлятися вже як захворювання.

Особливо сприйнятливі до його нестачі діти, жінки у період вагітності та годування, а також люди віком 40 років та старше.

Симптоми, на які слід звернути увагу:

– Сухість і ламкість нігтів та волосся, порушення їх структури.
– Карієс та демінералізація (вимивання мінералів із тканин зуба) зубів.
– Остеопороз (зниження кісткової маси), крихкість та ламкість кісток, особливо після 40 років, коли засвоєння організмом кальцію значно знижується.
– М’язові судоми, біль у м’язах, підвищена м’язова збудливість.
– збудливість нервової системи.
– Часті інфекційні захворювання та прояви алергії через зниження імунітету.
– Погана згортання крові.
– Порушення роботи серця та серцево-судинної системи.
– Болі в попереку, хвороби нирок.
– порушення функцій щитовидної залози.

Кальцій, що надходить з їжею та водою, як правило, біологічно малоактивний, тому потрібний його додатковий прийом у вигляді препаратів кальцію.

При виражених симптомах нестачі кальцію в організмі, варто зробити аналіз мікроелементного складу в біосубстратах (кров, сеча, волосся та нігті), щоб з’ясувати причину дефіциту кальцію та призначити його правильний прийом у поєднанні з елементами та вітамінами, що сприяють його кращому всмоктуванню. Такий підхід запобігатиме надмірному надходженню кальцію в організм, що в свою чергу може призвести до дефіциту інших життєво необхідних елементів, таких як цинк і фосфор.

Крім того, надлишок кальцію може призвести до сечокам’яної хвороби та відкладення його в суглобах та кістках. Правильне застосування кальцію здатне принести організму добрий результат без побічних явищ.

Comments are closed.

  • Венеричні хвороби

    Венеричні хвороби

    Сексуальна вина. Потреба покарання. Думки у тому, що статеві органи місце гріха. Образа, погане поводження з іншими людьми. Хламідії та мікоплазми. Mycoplasma...